Info om Depression og Stress

God og sund holdning og siddestilling

Det psykiske og det fysiske spiller sammen i højere grad end mange af os tror. Et bevidst valg om at ranke rykken og se livet fremad i stedet for oppefra er et godt eksempel. Mennesker som har en naturlig høj kropsbygning, men som er meget usikre på sig selv får ofte en krum ryg, som resultat af at de har det unaturligt med deres højde, og derfor nærmest forsøger at krumme sig sammen, for at virke lavere end de er.

Det er sundt for hele muskulaturen og kroppen at rette sig op, og denne holdning smitter også af på både psyke og sind.

Hvordan får man en bedre holdning?

siddestilling-ergonomiske-møbler

En af de vigtigste skridt mod at få en sund og god holdning i ryggen og kroppen er at blive bevidst om, at det rent faktisk har en effekt på livsglæden og sundheden. De fleste er klar over, at det er usundt at falde sammen i ryggen, når man sidder ned – det har de fleste af os lært allerede fra barns bed af vore folkeskolelærere. Færre er klar over, at det i ligeså høj grad er vigtigt at rette sig op når man går og står.

Gode kontormøbler kan hjælpe

Ergonomisk korrekte kontormøbler kan hjælpe på holdningen, og det er en god ting at starte med holdningen på arbejdsplads og hjemmekontoret. Her bruger de fleste af os mange timer om dagen, og har man en kontorstol eller andet møbel, som enten ikke er korrekt indstillet til ryggen og kroppen, eller ganske enkelt ikke kan indstilles korrekt, så sætter det sig i kroppen, og kan ende som rygsmerter en skønne dag.

kontormøbler fra Holmris

kontormøbler fra Holmris

En kontorstol med en smule svaj i ryggen, og mulighed for at indstille både sædets vinkel og position ift. ryggen er et godt valg. Svajet i ryggen skal også gerne kunne indstilles i højden, så det støtter det rigtige sted og ikke ender med at skubbe ryggen ind for langt oppe. Gode kontormøbler kan indstilles på alle leder og kanter, og det er nødvendigt ikke kun at kunne indstille højde og sæde/ryg vinkel, for vi er alle skabt med unikke proportioner, og der er ikke to rygge og lænde der er ens.

Husk den gode stilling (også når du spiller brætspil)

Mange af os kan lære at have en god holdning, så længe vi sidder på en komfortabel og korrekt indstillet kontorstol, som hjælper kroppen ved at støtte de rigtige steder. Vanskeligere bliver det, når vi kommer hjem og slænger os i sofaen. Det er OK at slænge sig i sofaen, men man skal huske at skifte stilling af og til, og sørge for at lytte til kroppen.

Sidder man længere tid i samme stilling, fx. når man spillet brætspil med børnene el.lign. så er det vigtigt, at man sørger for at rette sig op og ikke falde sammen på stolen. Det er ofte lange aftener og weekender der kan skabe problemer, fordi man føler sig mere afslappet, når man slænger sig i stolen.

To personer spiller brætspil (skak)

To personer spiller brætspil (skak)

Men skal du sidde 3-4 timer og spille skak eller Settlers of Catan (som mange af os spiller i weekenden) eller fx. arbejde med din hobby eller andet, så er det vigtigt, at du husker på de gode vaner, og måske skal du sørge for at investere i ergonomiske kontormøbler hjem til også, og ikke kun på arbejdspladsen.

Netop når vi slapper af, og laver noget som får os til at glemme tid og sted, så ryger fokus på holdningen, og har du en hobby som fx. at spille skak, som du bruger meget tid på, så er det vigtigt at huske disse ting, og måske endda medbringe en stol, som hjælper til en god holdning og siddestilling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *