Info om Depression og Stress

Tips til pårørende til alkoholikere

Det er hårdt at se et menneske, man holder af, nedbryde sig selv med alkohol. Som pårørende bliver man både sur, ked af det og skuffet. Det kan derfor være utrolig hårdt at være den pårørende.

Her får du nogle gode råd til, hvordan du håndterer det at have en ven, et familiemedlem eller en kollega, der er alkoholiker.

Husk på, at du ikke alene kan få misbrugeren ud af sit misbrug

Det kan være, at du for længst har indset, at én, du kender, har et alkoholmisbrug. Men så længe personen ikke selv kan se det, bliver problemet sandsynligvis ikke mindre af, at I diskuterer det gang på gang, og desuden får man intet ud af at diskutere med en beruset person.

Der er forsvindende lille sandsynlighed for at komme ud af et misbrug, hvis man ikke selv har et ønske om det. Eller kan se alvoren i ens situation, og derfor er misbrugeren altså nødt til at indse, at der er brug for hjælp, før der sker noget.

Det vil typisk være de pårørende til alkoholikere, der får behandlingen i gang ved at få misbrugerens øjne op for problemet. Men det er vigtigt at huske på, at du ikke kan få drikkeriet til at stoppe alene.

Alkoholmisbrug er en alvorlig sygdom, og der skal derfor professionel alkohol behandling til, før misbrugeren kan blive fri af alkohollen.

Læs mere om alkohol behandling på denne side.

Gør op med dig selv, hvor dine grænser går

Selvom alkoholisme er en sygdom ligesom så mange andre, og ingen vælger at blive alkoholiserede, er det alligevel rimeligt, at man som pårørende gør op med sig selv, hvad man vil stå model til.

Før misbrugeren kan komme ud af sit misbrug, skal der behandling til, og så længe vedkommende nægter at få den nødvendige hjælp, kan du ikke forvente, at situationen bliver bedre.

Så er du nødt til at sætte nogle grænser for dig selv, så du ikke kommer til at opleve situationer, hvor misbruget går ud over dig – mere end det gør i forvejen.

Det kan være hårdt, men det kan være strengt nødvendigt for, at du kan holde ud overhovedet at have kontakt med misbrugeren.

Snak med andre om misbruget

Mange mennesker føler, at de ikke kan tillade sig at snakke med andre om en bekendts alkoholmisbrug, men sådan skal man ikke se på det.

Som mennesker har vi brug for at snakke om vores problemer, udfordringer og bekymringer med andre mennesker.

Er du pårørende til en alkoholiker, har du derfor også uden tvivl brug for at snakke med andre om dette. Det står dig frit for, og eftersom en nær bekendts alkoholproblem også nemt bliver dit problem, er du i din gode ret til at diskutere det med andre. På den måde kan du komme ud med nogle af dine frustrationer og måske få yderligere hjælp og vejledning til at hjælpe misbrugeren.

Lukker du dig selv inde med det, kommer det blot til at fylde endnu mere, og hverken du eller den alkoholiserede kommer til at få det bedre af det, så snak i stedet for åbent med andre om problemet.

Ønsker du at holde misbrugerens identitet hemmelig, kan du bare lade være med at nævne vedkommendes navn, og du kan eksempelvis også tage til samtaler i en anonym gruppe, hvor du kan tale frit om det at være pårørende til en alkoholiker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *