Info om Depression og Stress

Risiko for stress og angst efter rygestop

Rigtig mange danskere ryger. Tallet har været faldende i mange år, men inden for den seneste tid er det dog stagneret en smule. Det kan der være mange grunde til. Alligevel må man se yderst positivt på, at rekord få danskere ryger. For det er usundt at ryge. Det viser alle undersøgelser, og det ved langt de fleste godt – også dem som ryger.

Men det kan være svært at stoppe. Ikke kun, fordi det er hyggeligt og rart at ryge, men fordi cigaretterne er direkte vanedannende.

Vaner er noget vi opbygger for at skabe rammer og tryghed omkring os selv. Det kan ses som et ritual i en verden, der ellers farer af sted og er i konstant forandring. Derfor har det selvfølgelig altid nogle konsekvenser, når vi bryder vores vaner.

Der er en afvisning af det rare og trygge og et spring ud i det ukendte. At stoppe med at ryge føles for mange lige præcis på denne måde. derudover florerer der også rigtig mange rygter om hvad der kan ske, når man dropper cigaretterne. Nogle er der selvfølgelig mere hold i end andre, men alle bekymringerne skal selvfølgelig imødekommes. (kilde: Doc24.dk)

Kan rygestop fremprovokere angst og stress?

Spørger man en stor gruppe af rygere, hvad cigaretten egentlig gør for dem, så vil rigtig mange højst sandsynligt sige, at det er med til at lette deres stressniveau. En rygepause fungerer i sig selv som et afbræk, fordi man er nødt til at gå uden for og bevæge sig væk fra stressens epicenter i nogle minutter.

Dette mister man når man stopper med at ryge, og det bekymrer mange. For vil stressen så blusse yderligere op? Nogle er også bekymrede for, om den pludselige afvænning kan føre værre ting endnu som for eksempel angst med sig.

Og ja, der er en risiko for at man kan opleve symptomer på både stress og angst, når cigaretterne ryger ud.

Men i samme åndedrag er det vigtigt at sige, at det for den primære gruppe af rygestoppere er noget, som er forbigående. Det hænger nemlig i høj grad sammen med de abstinenser, der opstår i perioden umiddelbart efter rygestoppet. Her reagerer kroppen nemlig kraftigt på at få frataget sig sit stof, og så kan man mærke symptomer som hjertebanken, uro i kroppen, tankemylder og anfald af tristhed.

Det er ubehageligt, men det er ikke farligt.

Søg lægehjælp hvis ubehaget ikke forsvinder

For nogle enkelte er det desværre sådan, at symptomerne ikke forsvinder. Det behøver ikke nødvendigvis at have noget med rygestoppet at gøre. Personer som får længere perioder med for eksempel angst er typisk allerede anlagt for det fra fødslen eller på grund af begivenheder tidligere i livet. Vanskeligere bliver det desuden, hvis problemerne ender i problemer med parforholdet. Lige meget årsagen, så er det selvfølgelig altid vigtigt at opsøge sin læge, hvis de triste og ubehagelige følelser ikke fortager sig. At stoppe med at ryge bør på sigt give mere energi og mere glæde – og på ingen måde have modsatte effekt. Læs mere om emnet hos Netdoktor.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *