Info om Depression og Stress

Depression og søvn – det hænger sammen

Når man har en depression, er der tendens til at søvnrytmen forandrer sig, og man sover typisk mere. Der er dog mange måder, hvorpå man kan bruge søvnen til både at afhjælpe og komme depression i møde på. Læs med og gør dig klogere på de vigtigste fokuspunkter i forhold til depression og søvn.

Vores urmenneske er god til klokken

Vi mennesker fungerer bedst ved at sove om natten og være vågne om dagen. Sådan har det altid været – både ud fra det evolutionsmæssige og det samfundsmæssige perspektiv.

Det er naturligt for os mennesker at føle os trætte og søvnige om aftenen, for at vågne af os selv næste morgen. Derfor kaldes dette også den naturlige døgnrytme, da den jo netop er naturlig og automatisk.

Når det psykiske bliver fysisk

En depression er en psykisk lidelse, som også påvirker kroppen. Dermed kan man ikke længere regne med, at kroppen følger den automatiske rytme. Dette gælder alle kroppens funktioner, men viser sig især i forbindelse med søvnen.

Ved depression bliver søvnrytmen forstyrret, fordi hjernen er ’stresset’ og har for mange ting, der optager ’pladsen’.

Derfor får mange mennesker svært ved at få en god og dyb søvn. De får svært ved at falde i søvn, sover uroligt, vågner for tidligt og/eller har meget svært ved at få energiniveauet på og komme ud af sengen igen om morgenen.

”Drøm sødt” er bedre sagt end gjort

En anden konsekvens af en depression er, at humøret ofte bliver væsentligt mere svingende – typisk i den dårlige retning. Det er ligeså typisk, at humøret kan være dårligt om morgenen og kan forværres hen imod aftenen.

Dette frister mange depressionsramte til at blive i sengen hele formiddagen og sove halvt, hvorfor der både er mulighed for at få for lidt søvn og aldrig falde i en dyb søvn. Når man vælger at kravle tilbage i seng igen er der nemlig stor chance for, at man her vil drømme meget og dermed ikke få ’slappet af’ i hjernen, som i sidste enden kan være med til at forværre depressionen.

Rutiner og forberedelser er dine venner

Ønsker man som depressionsramt aktivt at gøre noget for at forbedre sin tilstand, kan man starte med at lave sine egne rutiner i forbindelse med søvn og/eller det at gå i seng.

Det helt essentielt for kvaliteten af søvnen, at man ligger godt og ergonomisk korrekt, når man sover. Vidste du fx, at man skal vælge sin madras efter, hvor meget man vejer, for på den måde at få spredt vægten ud over hele madrassen?

Det bedste udgangspunkt for en god nats søvn er en god seng. Det kan være en enkeltseng med boxmadras og elevationsmuligheder for den maksimale komfort.

Med grundlaget for god søvn på plads er det nu tid til at lægge faste rutiner. For alle mennesker ramt af en depression gælder det, at man skal forsøge at holde en normal døgnrytme.

Det vil sige, at man som udgangspunkt bør gå i seng før midnat og stå op før klokken 9 – ligesom vi er ’programmeret’ til. På denne måde er man også mere tilbøjelig til at få det anbefalede antal timers søvn, som ligger på mellem 6 og 8 timer hver nat. Forsøg at gøre rutinerne hyggelige. Læs fx et kapitel i din yndlingsbog før du skal i seng, som du dermed kan se frem til hver aften.

Det gode råd er herefter at være viljestærk og konsekvent. Man kan ikke sove sig ud af en depression, men med god søvn og et godt søvnmønster har man de bedste forudsætninger for at blive rask igen – og det tager tid, så det er med at hænge i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *